Lichořeřišnice: Je prospěšná na močové cesty?

Aktualizováno dne: 27. 8. 2024

Když zvědavě vstoupíte do světa bylinek, jednoho dne se před vámi objeví lichořeřišnice větší, která má hojné využití v přírodní medicíně. Na co je ale lichořeřišnice dobrá? A jakými způsoby se dá vlastně použít?

Lichořeřišnice větší původně pochází z oblasti Jižní Ameriky. Dobře se jí daří třeba v Ekvádoru a v Peru. Do Evropy se dostala poměrně nedávno, a to konkrétně v 19. století, kdy byla považována především za okrasnou rostlinu. Díky snadnému množení se jí následně podařilo rozšířit i do dalších oblastí světa. Proto se s některými druhy setkáme například i v Austrálii nebo na exotické Havaji. 

Vzhledem k tomu, že jde o jednoletku, počítejte s tím, že pokud ji budete chtít začít pěstovat svépomocí, budete ji muset zasadit každý rok. Déle totiž nevydrží. Zatímco ale někteří lidé ji mají hlavně pro okrasu truhlíku nebo zahradního záhonu, další ji pěstují jako léčivku, ze které se dělá například i čaj. Z lichořeřišnice se také často dělá tinktura či kapky.

Proč je ale vlastně lichořeřišnice tak populární? A může se například i v těhotenství, kdy záněty močových cest čekají téměř na každém rohu?

Bohatá na živiny

lichořeřišnice

Jedním z důvodů, proč je lichořeřišnice tak všestranně používaná, je především její složení, které je bohaté na vitamíny a další důležité látky.

K nim patří třeba:

  • Draslík
  • Vápník
  • Fosfor
  • Železo
  • Vitamín C
  • Vitamíny B

A mnoho dalších, včetně karotenu. Hlavní aktivní složkou je pak silice zvaná  benzylisothiokyanát.

Na co je lichořeřišnice dobrá?

V lidové medicíně se lichořeřišnice nejčastěji používá na záněty močových cest, které se mohou objevit u každého a v jakémkoliv věku. Vzhledem k oblibě této rostliny se o ni začali zajímat i odborníci, kteří ji podrobili nejrůznějším testům. Extrakt vykazoval týdenní antibakteriální účinek na některé kmeny streptokoků, bez antimykotického nebo antibakteriálního účinku na gramnegativní bakterie.

Někdy se dokonce lichořeřišnice doporučuje i na potíže s prostatou a vaječníků. V těhotenství se lichořeřišnice užívat může, je ale důležité se vyhnout doplňkům stravy (a nejčastěji tinkturám), které obsahují alkohol. Pokud navíc doplněk obsahuje i další bylinky, je potřeba k posuzování jejich vhodnosti přistupovat jednotlivě.

Při vnější aplikaci ve formě tinktury se tato bylinka dále používá například na padání vlasů a na problémy s lupy. Domorodé národy také používaly obklady s lichořeřišnicí při ošetřování ran. A v některých kulturách se jí také připisoval projímavý účinek.

lichořeřišnice močové cesty

Na tohle lichořeřišnice nefunguje!

Stejně, jako u mnoha jiných bylinek, i v případě lichořeřišnice se občas najdou způsoby použití, které jsou zcela nefunkční, nebo vychází z nejrůznějších mýtů.

Lichořeřišnici neužívejte na:

  • Kašel
  • Infekce dýchacího ústrojí
  • Bolesti svalů

V takovém případě totiž s velkou pravděpodobností vyjde vaše snaha vniveč.

Kombinování s dalšími bylinkami

Jak už jistě sami dobře víte, i když nám toho může jedna bylinka někdy docela dost nabídnout, často se doporučuje ji kombinovat ještě s dalšími, které ji mohou v něčem podpořit.

Co se týče močových cest, lichořeřišnice se někdy kombinuje s dalšími bylinkami na močové ústrojí. K nim patří třeba medvědice lékařská. A stranou nezůstávají ani vitamíny a další živiny. Setkat se lze například s lichořeřišnicí obohacenou o vitamín C nebo o hořčík.

Jak ji správně užívat?

Kromě čaje nebo tinktury si můžete zvolit i její užívání ve formě jednodruhového, nebo vícedruhového doplňku stravy na podporu normální činnosti močových cest a imunitního systému.

Vzhledem k tomu, že oslabená imunita může riziko vzniku infekce močových cest zvýšit, určitě má její vyzkoušení význam.

Časté otázky

Jaké jsou hlavní účinky lichořeřišnice?

Lichořeřišnice je známá pro své antibakteriální účinky, v lidové medicíně se nejčastěji používá na záněty močových cest.

Lze lichořeřišnici užívat v těhotenství?

Ano, ale vyhněte se přípravkům (nejčastěji jde o tinktury) s obsahem alkoholu. Pokud však obsahuje váš přípravek i další bylinky, je vhodné se před užíváním poradit s lékařem.

Můžu lichořeřišnici kombinovat s jinými bylinkami?

Ano, často se kombinuje například s brusinkami či kopřivou dvoudomou pro podporu močových cest.

Odkud pochází lichořeřišnice?

Lichořeřišnice pochází z Jižní Ameriky, kde je tradičně využívána v lidové medicíně, zejména se jí daří v Peru a Ekvádoru.

Jaké jsou způsoby užívání lichořeřišnice?

Lichořeřišnice se užívá ve formě tablet, čajů nebo tinktur. Dávkování závisí na konkrétním přípravku. Vyzkoušet můžete i přípravky s více bylinkami na močové cesty pro lepší účinek.

Napsat komentář